Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 85

This year’s birthday gin: Gillemore Gin. Ik zou me toeleggen op het schrijven van een wekelijkse gin review… maar omdat dit een speciale week is? Twice the fun! Speciale gelegenheden vragen dan ook om speciale cocktails. De keuze voor Gillemore Gin is snel gemaakt. Een Belgisch product, ontwikkeld door een jonge entrepreneur. Een dergelijke moedige stap nemen is een voorbeeld voor velen. Onze maatschappij heeft namelijk nood aan vrijgevochten geesten. Gillemore Gin is een zachte kruidige gin met zoete toetsen – een toegankelijke spirit, een streling voor de tong.

Gillemore Gin

Louis Gillemon

De reden waarom ik vandaag voor Gillemore Gin kies? Ze zijn legio, maar honoreren ook de business mindset van een jonge entrepeneur, Louis Gillemon. Gillemon lanceerde zijn gin op amper 19-jarige leeftijd – en wat had hij het zaakje goed voor elkaar! Ik som het even op voor u: lanceren met een selectieve distributiestrategie: toen ik mijn eerste fles kocht, énkel beschikbaar in 2 lifestyle shops en de eigen webshop. Hertog Jan, een driesterren Michelin restaurant, serveerde van bij de start Gillemore Gin. Selectieve distributie, een gedurfde keuze.

Prijs? In een eerste fase relatief toegankelijk; 36 euro voor een fles van 50 cl. Intussen gaat hij voor vlot +50 euro over de toonbank. Een slimme branding: de erlenmeyer. Een verpakking die de geneeskundige krachten benadrukt. Abracadabra, the magical gin… een toegankelijke en eerlijke gin, met een opvallende smaak. Het product wordt van bij de start goed in de markt gezet. Binnen de “Vier P’s” van Philip Kotler vallen Plaats (distributiestrategie), Prijs, Promotie (branding & gebruiken van influencers) en Product. Het geniale product verdient in het kader van een gin review een eigen hoofdstuk.

Gillemore Gin

Gillemore Gin

Gillemore Gin is een small batch premium gin, traditioneel gedestilleerd in een koperen alambiek. Stokerij De Moor behartigt het destilleren. De lijst van gebruikte botanicals is op zijn minst uitgebreid te noemen; jeneverbessen, korianderzaad, rozemarijn, iris wortel, kardemom, paradijszaad (maniquette peper), zeste van limoen, kaneel, komijn, nootmuskaat, steranijs en zoethout.

Op basis van de bovenstaande lijst zou je verwachten dat Gillemore Gin een eerder kruidige gin is. Het kruidige is echter slechts latent aanwezig. Puur gedronken valt op dat het kruidige gecounterd wordt door een pittige en tevens zoete toets. Een intrigerende smaakcombinatie. De citrussmaak is aanwezig, maar schemert weg in de achtergrond. Deze Brugse gin laat zich niet gemakkelijk in een hokje stoppen. Gillemore Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. bij een ABV van 46%. Het relatief hoge alcoholpercentage zorgt samen met de pepers ervoor dat de gin lichtjes “bijt”.

Garniteren & The Perfect Serve

Hertog Jan serveert Gillemore Gin met een Fever-Tree Premium Indian Tonic Water. Als garnituur wordt ingezet op zeste van sinaasappel aangevuld met enkele jeneverbesjes. Een neutrale tonic met een bittere toets, aangevuld met een zachtzoete gin… ik zei het al: toegankelijk. Het doel van Louis Gillemon was het creëren van een product dat iedereen in de huiskamer kan serveren. Om het geheel een andere twist te geven, serveer ik hem vandaag met een 1724 tonic water – een tikje zoeter.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel, houd je je gin-tonic lekker bruisend. Deze cocktail afwerken is doodeenvoudig. Voeg wat zeste van sinaasappel of kumquat toe en enkele jeneverbesjes en maak indruk op je gasten.

Eindconclusie? Moet je Gillemore Gin kopen? Het hangt af van je smaakvoorkeur. Houd je van zacht? Dan beveel ik hem graag aan. De zachte afdronk met zoete toetsen laat zich makkelijk drinken – perfect om in de huiskamer te serveren.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties