Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

FIRKIN Gin is het eerste product dat ik gewonnen heb via een Facebook-wedstrijd. Geluk laat soms even op zich wachten – in dit geval de volle tien jaar. Cheers to myself! Vanuit Schotland krijg ik een amberkleurige gin toegestuurd, die maanden heeft gerust in eiken whiskyvaten. Ik ben geen liefhebber van whisky. De smaak is me te sterk, het brandt in de keel. Maar deze barrel aged FIRKIN Gin is een aangename verrassing!

Glean Mór Spirits Company

FIRKIN Gin is een relatief nieuw product. Glean Mór Spirits Company, een bedrijf gespecialiseerd in bijzondere whisky’s, lanceert in 2015 zijn eigen barrelaged gin. Niet zomaar een barrelaged gin, maar eentje die viermaal gedestilleerd is. De productie blijft kleinschalig, met 250 flessen per batch. De flessen worden handmatig afgevuld, gelabeld en afgesloten. Een stukje authenticiteit dat je enkel terug vindt in echte small batch premiums.

FIRKIN Gin

FIRKIN Gin – barrel aged

Glean Mór gebruikt voornamelijk aardse botanicals om deze gin zijn kruidige smaak te geven. De combinatie is haast klassiek te noemen: korianderzaad, iriswortel en engelwortel. Het geheel wordt volgens overgepompt in eiken Amerikaanse whiskyvaten. Tijdens de rustperiode neemt de gin de smaken uit het whiskyvat over. Vanille, caramel, toffee en houtige eiksmaak van de Japanse keizereik. Ook de amber-goudkleur is een gevolg van het rusten in de Amerikaanse whiskyvaten. Verder tref je ook nog tonen van vlierbloesem en citrus in het geheel.

Bij het openen van de fles word je reukorgaan geprikkeld door de sterke geur. Noten van whisky stijgen op uit de ranke hals. Pittig, dat ruik je meteen. Het alcoholpercentage van FIRKIN Gin bedraagt trouwens 46%, wat relatief hoog is. Ik verwacht me aan een doordringende whiskysmaak. Die krijg ik ook, maar het brandende gevoel blijft achterwege. Geen brandende slokdarm. Op kamertemperatuur is hij zeer zacht in de mond. De aardse toetsen bijten door en worden gevolgd door een aangename whisky-achtige afdronk. Ondanks de zoete smaak, betreft het wel degelijk een London Dry Gin.

Ik weet het bijna zeker: deze gin uit de Schotse Highlands drink je best puur of on the rocks. Toch ga ik proberen een G&T te maken met deze FIRKIN Gin.

FIRKIN Gin barrelaged

Garnituren & The Perfect Serve

Is romig het juiste woord voor een drank gebaseerd op whisky? Ik weet het niet… maar de combinatie tussen Franklin & Sons Ltd. Natural Indian Tonic Water en FIRKIN Gin geeft een zachte maar tevens volle, romige afdronk. Het is eens wat anders, zo’n barrelaged gin! Het zijn de zoete toetsen van vanille, toffee en caramel uit de whiskyvaten die zorgen voor deze speciale afdronk. De whiskysmaak blijft dus prominent aanwezig.

Vandaag ga ik afwijken van de klassieke perfect serve. Ditmaal geen 4,5 cl. gin op 12,5 cl. tonic. De grote ijsbol toevoegen aan het gekoeld ballonglas blijft het startpunt. Voor de sterke smaken van FIRKIN Gin te behouden, voeg ik 5 cl. gin toe. Om de smaak niet teveel te verwateren, laat ik vervolgens 10 cl. Franklin tonic langs de barlepel glijden. Geen botanicals voor deze cocktail. Een sobere presentatie. De aardse tonen moeten aanwezig blijven om de tonic te counteren.

Eindconclusie? Zeker het proberen waard. Zowel on the rocks als in een G&T komt FIRKIN Gin goed uit de verf. Net dat tikje anders, maar daarom niet minder bijzonder.

#racetothebar

Oh-oh! Motorsport madness. FIRKIN Gin zet een oranje Lamborghini in ter promotie. Elke maand wordt de mooiste foto beloond met een fles gin. Tijd voor dat bezoekje aan Schotland ;-)? Check zeker de hashtags #racetothebar en #FIRKINFriday!

 

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties