Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

De volgende stop van onze Italië-reis brengt ons naar de Dolomieten voor de schitterende Dol Gin. Meester-destilleerder Florian Rabanser van Hofbrennerei Zu Plun heeft een waar pareltje gestookt. Een kruidige gin met een pittige afdronk. De gemalen peper geeft een bijzonder lange prikkel. Een waar festijn voor je smaakpapillen. Dol Gin is een uitzonderlijk goede mix van 24 botanicals. Intussen is Dol Gin ook internationaal bekroond omwille van zijn scherpe smaak!

Alpe di Siusi

De Alpe di Siusi in de Dolomieten herbergt de stokerij van Zu Plun. De bergkam strekt zich uit over de provincies Belluno, Trentino en Zuid Tirol (Alti Adice). De Massiccio dello Sciliar, onderdeel van de Dolomieten in Zuid Tirol, is de kweekvijver van 23 van de 24 botanicals.

Enkele wist-je-datjes over de Dolomieten:

  • het hoogste punt van de Dolomieten ligt op 3,43 kilometer hoogte;
  • de Dolomieten maken deel uit van het UNESCO werelderfgoed;
  • de Dolomieten zijn vernoemd naar het carbonatisch mineraal dolomiet, ook gekend als bitterspaat;
  • om spraakverwarring te voorkomen tussen dolomiet en Dolomieten, is dolomiet hernoemd naar dolosteen.

Dol Gin

Hofbrennerei Zu Plun

Florian Rabanser, master-distiller bij Plunhof, start aan het begin van dit decennium als hobby-stoker. De eerste spraakwaters zijn gebaseerd op klassieke lokale producten met alpinische kruiden. Typische schnaps op basis van peer, pruim, abrikoos en appel vind je nog steeds terug in het gamma van Zu Plun. Ook in de portfolio: zeven grappa’s, waarvan twee op eiken vaten gelegd worden voor rijping en smaakinfusie. Daarnaast wordt ook schnaps op basis van bessen geproduceerd (sleedoornbessen, frambozen, …).

De Zu Plun stokerij bevindt zich op 1.000 meter boven de zeespiegel. Pas in 2007 start Rabanser met het stoken van rum en gin. Beide producten, a-typisch voor de streek, hebben meteen succes. Op de International Wine & Spirits Competition worden diverse medailles behaald.

Dol Gin – uit het hart van de Dolomieten

Helaas geeft Zu Plun weinig informatie vrij over de gehanteerde productiemethodes. De feiten die we wel kennen, zetten we graag op een rijtje. Dol Gin maakt gebruik van 24 botanicals. 23 daarvan worden lokaal gekweekt. Het enige product dat geimporteerd wordt, is de zeste van citroen. Op lange termijn is het mogelijk om citroenen te telen in de Dolomieten. Het zal echter nog twintig jaar duren alvorens de bomen citrusvruchten voortbrengen. Intussen wordt gebruik gemaakt van citroenen afkomstig van de streek rondom het Gardameer.

Van de 24 gebruikte botanicals zijn maar een handvol namen vrijgegeven. Wat weten we? Naast de aanwezigheid van jeneverbessen wordt gebruik gemaakt van zeste van citroen, gentiaan, duizendblad, anijs, vlierbloesem, engelwortel, komijnzaad en rozebottel. De andere bessen, kruiden en specerijen worden niet openbaar gemaakt. Sowieso zit er vermalen peper in Dol Gin. De pikante en pittige nasmaak is een direct gevolg van de aanwezigheid van peper.

Dol Gin – het geheime recept

De hoofdreden waarom de lijst van botanicals niet vrijgegeven wordt, is eenvoudig. Het geheime recept is opgesteld in samenwerking met de lokale apotheker. Wanneer mogelijk, worden klassieke gin-botanicals vervangen door lokale varianten uit dezelfde familie. Wanneer een botanical niet in het wild voortkomt, wordt gezocht naar alternatieve kruiden met dezelfde smaakeigenschappen. In totaal heeft Florian Rabanser twee jaar nodig om het recept op punt te zetten.

Bij het openen van de fles, word je reukorgaan verwend door geuren van alpinische kruiden. Puur gedronken is Dol Gin bijzonder lekker. Kruidig in de mond. Een volle, warme smaak. Wat een leuk einde: een pikante afdronk door de gemalen peper. Het relatief hoge alcoholpercentage van 45% geeft de gin een stevig karakter. De smaak van Dol Gin borduurt duidelijk voort op de ervaring met schnaps en brandewijn.

Intussen heeft Dol Gin ook de zilveren medaille behaald op de International Wine & Spirits Competition in London in een blinde smaaktest.

Dol Gin

Garnituren & The Perfect Serve

De perfect serve van Dol Gin is ondanks diens complexiteit bijzonder eenvoudig. Een klassieke tonic, zoals Franklin & Sons Ltd., is een geschikte mixer voor een Dol Gin & tonic. De combinatie zal de kruidige smaak niet teveel uithollen. Een aangename, frisse cocktail – zowel in de winter als in de zomer. Wanneer je hem iets kruidiger wilt maken, kan je hem ook schenken met Erasmus Bond Botanical. Deze versie geeft een “winters” gevoel. In combinatie met tonic, proef je overigens extra botanicals: de aanwezigheid van munt en den. Ik ben benieuwd of Zu Plun’s mixoloog Fabio Di Pietro het hierover eens is met mij!

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Dol Gin in het ballonglas. Gebruik vervolgens de barlepel om 12,5 cl. tonic in het glas te laten glijden. Probeer contact met het ijs te vermijden. Wanneer tonic en ijs met elkaar in contact komen, verliest de tonic zijn bubbels. Werk het geheel af met wat jeneverbessen en enkele peperbolletjes. Meer heb je niet nodig om deze gin-tonic te doen schitteren.

Eindconclusie? Houd je van een gin met body, dan moét je deze Dol Gin een kans geven. De 24 botanicals zijn heerlijk uitgebalanceerd. Wanneer je geen fan bent van kruidige gins: zet je zoektocht verder.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties