Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Dodd’s Gin heb ik ontdekt tijdens een zakenreis in Frankrijk. Een eenvoudige maar mooie verpakking trok mijn aandacht. Qua geur een klassieke jeneverbesinfusie. Gebaseerd op een ecologisch verantwoorde productie heeft Dodd’s Gin mij werkelijk verbaasd. Meestal is het een marketingsausje… in het geval van Dodd’s Gin zit de smaak ook écht goed.

The London Distillery Company

The London Distillery Company is de eerste whiskystoker in London sinds het sluiten van de Lea Valley destilleerderij in 1903. Het bedrijf is opgericht in 2011 door Darren Rook en business angel en voormalig microbrouwer Nick Taylor. The London Distillery Company produceert niet enkel whisky’s maar ook typische Britse spirits… en een London Dry Gin.

Dodd's Gin

Dodd’s Gin

Dodd’s Gin is vernoemd naar Ralph Dodd. Dodd, een burgelijk ingenieur aan het einde van de 18e eeuw, is voornamelijk bekend voor zijn poging om als eerste een tunnel onder de Thames te graven. De poging van Dodd was niet succesvol. Vervolgens besloot Dodd zijn leven toe te wijden aan de creatie van betere spirits. In het begin van de jaren 1800 was Dodd een visionair, zijn tijd ver vooruit. Helaas slaagde hij zelden of nooit zijn dromen te realiseren. Ruim 200 jaar later komt een stukje van zijn droom uit en wordt Dodd’s Gin naar hem vernoemd.

De basisalcohol van Dodd’s Gin wordt op traditionele wijze gestookt in een koperen alambiek van 140 liter. De alambiek draagt de naam Christina. Het stoken gebeurt op ambachtelijke en ecologisch verantwoorde wijze. Een gedeelte van de basisalcohol wordt verder verfijnd. Hierbij macereren de botanicals ruim 24 uur in de basisalcohol alvorens deze wordt geherdestilleerd in Little Albion, een draaiverdamper. In de smaakmix: jeneverbessen, engelwortel, zeste van limoen, laurier, kardemom, frambozenbladen en Londonse honing. De twee spirits worden gemengd en vervolgens met de hand gebotteld. Per productiebatch worden tussen 180 en 200 flessen Dodd’s Gin geproduceerd.

Bij het openen van de fles tref je een neutrale geur aan. Geen kruidige dominantie. Aangenaam en zacht. Laurier komt om de hoek kijken. Bij het proeven krijg je net hetzelfde voorgeschoteld. Een aangenaam gegeven, deze Dodd’s Gin. Ondanks een bijzonder hoog alcoholpercentage laat hij zich vlot drinken. Dodd’s Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een ABV van 49,9%.

Dodd's Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Dodd’s Gin heeft weinig nodig om te schitteren. Gezien de neutrale smaak met kruidige infusie van laurier gaat mijn voorkeur uit naar een combinatie met een klassieke Fentimans tonic water. Een frisse neus, toch een beetje punch, mooie en ronde smaken. Deze Dodd’s Gin heeft me echt weten te verbazen.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik steeds de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk je cocktail af met enkele jeneverbesjes en laurierblaadjes.

Eindconclusie? Een herhaalkoop waardig. Niet enkel een verhaal met een marketingsausje maar een zachte London Dry Gin met karakter.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties