Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 88

Colombian Aged Gin Treasure is waarschijnlijk de meest bekende gin uit de portefeuille van de Colombiaanse destilleerderij Dictador. Dictador heeft een emporium opgebouwd op basis van zijn uitstekende rums. Pas wanneer voormalig directeur Dario Parra, na diverse passages in het Verenigd Koninkrijk, een voorliefde voor gin ontwikkelt, start Dictador met het destilleren van gin.  Colombian Aged Gin Treasure rijpt 35 weken op eikenhouten rumvaten en heeft een prachtige amberkleur. Zowel puur als in een gin-tonic een prachtig product; het bewijs dat niet enkel Europa en Amerika goede gins kunnen stoken.

Colombia, land van rum

Colombia kennen we als land van criminaliteit, burgeroorlogen en dictaturen. De Republiek Colombia heeft echter een rijke historiek. In het noorden grenst Colombia aan de Caraïbische Zee, in het oosten aan Venezuela en Brazilië, in het zuiden aan Peru en Ecuador, en in het westen aan Panama. Zoals de meeste Latijns-Amerikaanse landen kent Colombia een rum-cultuur. Ook stokerij Dictador, opgericht in 1913, werkt voornamelijk met de klassieke Caraïbische geestesdrank.

Dictador Colombian Aged Gin Treasure

Destileria Colombia

Aan het einde van de 18e eeuw komt Severo Arango y Ferro aan in Cartagena de Indias in Nueva Granada; het huidige Colombia. Zijn bedoeling is om belastingen binnen te rijven ten voordele van Spanje. Zijn sterke persoonlijkheid bezorgt hem al snel de bijnaam “Dictador”. Niet veel later ontdekt hij rum. Zijn affectie voor dit tropische elexir maakt van hem een gewiekst handelaar in exotische spirits op basis van suikerriet.

180 jaar nadat de mythe van de Dictador startte, lanceert een van zijn nakomelingen de Distileria Colombiana. Don Julio Arango y Parra investeert enkele jaren in het bestuderen van de mythe van de Dictador… om vervolgens een van de betere rumstokers uit de regio te worden. Pas wanneer in 2009 internationale investeerders aan boord komen, maakt Dictador de oversteek naar andere continenten. Intussen is deze Colombiaanse rum een van de meest geliefde rums van de wereld. De thuisbasis in het noorden van Zuid-Amerika, grenzend aan de Caraïbische Zee, geeft Destileria Colombiana een unieke voordeel. De metereologische omstandigheden zijn uitstekend geschikt voor de productie van suikerriet en de andere botanicals die nodig zijn voor het stoken van rum en gin.

Dictador Colombian Aged Gin Treasure

Dictador Colombian Aged Gin Treasure wordt gemaakt op basis van vijfmaal gedestilleerde alcohol op basis van suikerriet. Het hart van de gin is de Limon Mandarino (tangerine-limoen). Deze Zuid-Amerikaanse citrusvrucht combineert de zoete smaak van tangarine en de aciditeit van limoen. De botanicals, citrusschillen en bessen in combinatie met het rusten op eikenhouten vaten brengt een prachtige balans voort.

Bij het openen van de prachtige matzwarte fles wordt het reukorgaan bevangen door de sterke geur van citrus. Een lichtbrandende pittige geur vol zwoele aroma’s uit Latijns-Amerika. Ingeschonken in een borrelglas valt de amberkleur meteen op. Colombian Aged Gin Treasure rust immers 35 weken op eikenhouten rumvaten alvorens de gin gebotteld wordt in flessen van 70 cl. bij een alcoholpercentage van 43%. Puur gedronken volgt een smaakexplosie van citrus.

Een mengeling van zoete en zure citrusvruchten, waarbij de afdronk wegebt naar jeneverbessen en een zeer lichte hint van vanille. De zoete vanillehint laat echter lang op zich wachten. Ondanks het lange rusten in eikenhouten vaten, blijft de typische barrelaged smaak een beetje achterwege. Desalniettemin laat Colombian Aged Gin Treasure zich perfect puur drinken, liefst op kamertemperatuur. IJskoud geserveerd valt een stukje van het brede smaakpalet weg.

Dictador Colombian Aged Gin Treasure

Garnituren & The Perfect Serve

Om de uitgesproken smaak van Dictador Colombian Aged Gin Treasure niet te ondermijnen, kies ik voor de neutrale Aqua Monaco tonic. Aqua Monaco bevat minder suiker dan traditionele tonics, waardoor het een geschikte mixer is. De combinatie tussen Aqua Monaco en Colombian Aged Gin Treasure is zacht te noemen. Een licht-zoete afdronk, niet geparfumeerd, waarbij het citrusy de bovenhand neemt. Een bijzonder intrigerende mengeling, een smaak die blijft nazinderen.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet vervolgens 4,5 cl. gin in het glas. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik steeds de barlepel om de tonic lekker bruisend te houden. Om het geheel te versieren, volstaan zeste van sinaasappel en enkele gekneusde jeneverbesjes. De zachte amberkleur is op zich al een mooie eyecatcher.

Eindconclusie? Moet je hem geprobeerd hebben? Zeker weten. De Colombian Aged Gin Treasure is een buitenbeentje met een zeer aangename citrusy smaak. Een lekkere afdronk, zowel puur als in een gin-tonic. Voor mij een must-have in de collectie. Dit is een gin die ik sowieso opnieuw zal aankopen wanneer de prachtige matzwarte fles leeg is.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties