Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Death’s Door Gin is een Amerikaanse gin die reeds een tiental jaren meegaat. De verwijzing naar Death’s Door is knipoog naar een smalle doorgang in Lake Michigan waar kolonisten vaak schipbreuk leden. Gebaseerd op Death’s Door Vodka heeft de stokerij uit Wisconsin een gin in de rangen. Geen ultra-botanical infusie… gewoon een basisgin met een handvol botanicals. Vooral de aanwezigheid van venkel geeft deze Amerikaanse gin zijn eigen identiteit.

Death's Door Gin

Death’s Door

Meerdere namen verwijzen naar een specifieke smalle doorgang in Lake Michigan. Naast Death’s Door wordt in de oude geschriften ook verwezen naar de Door of Death en de Porte des Morts. Naar verluidt is Death’s Door de meest lugubere plek met zoet water, met mogelijk het grootste aantal scheepswrakken op een kleine oppervlakte. Ondanks dat Death’s Door een gevaarlijke passage was voor schepen zijn er relatief weinig mensenlevens verloren gegaan. Death’s Door had in zijn tijd een reputatie, toch besloten scheepvaarders de route te blijven volgen. De reden? Time is money. Het alternatief op Death’s Door is een omweg van 3 tot 6 uur varen.

Even doorspoelen naar 2005. 20 vierkante kilometer grond wordt getest om te kijken of Washington Island vruchtbaar is. Wanneer blijkt dat de regio goede agrarische producten aflevert, staat de deur open voor de productie van spirits. Bij het telen van de gewassen respecteren de boeren het milieu, waarbij de totale productie een gecertifieerd is.

Death’s Door Gin

De vodka die gebruikt wordt als basisalcohol bestaat uit een mengeling van meerdere ingrediënten: tarwe, maïs en mout. Doordat Death’s Door Gin geen suiker toevoegt aan zijn producten, kan deze gin geklasseerd worden als een London Dry Gin. Het resultaat is een gin met een beperkte bitterheid en een zachte afdronk, met toch scherpe toetsen van venkel. Naast venkel bevat Death’s Door Gin enkel jeneverbessen en koriander.

Bij het openen van de fles is het kruidige karakter duidelijk merkbaar. Zowel koriander en venkel zijn opvallend aanwezig. Puur gedronken krijg je een interessante mengeling voorgeschoteld. De afdronk van venkel doet je terugdenken aan de Indische keuken. Toch is Death’s Door Gin erin geslaagd om de smaak aangenaam te laten afdrinken. Ja, de aanwezigheid is dominant. Neen, je schudt je hoofd niet wanneer je deze spirit doorslikt. De balans is wel degelijk aanwezig.

Death’s Door Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een ABV van 47% – relatief hoog.

Death's Door Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor Death’s Door Gin is de klassieke Fentimans Tonic Water een ideale mixer. De Fentimans tonic heeft een zacht-kruidige ondertoon. Het is een perfecte aanvulling voor Death’s Door Gin. Geen dominante tonic die de smaak van je gin teveel verandert. Het geheel smaakt aangenaam. Fris in de neus, toetsen van citrus dankzij de tonic, en kruidig in de mond vanwege de venkel. Het is een apart gegeven, deze cocktail. Het is een beetje een verhaal van hate it or love it.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk de cocktail af door enkele jeneverbesjes toe te voegen. Meer heeft Death’s Door Gin niet nodig. Wil je een zachte smaakinfusie? Laat een stukje kaneel even in je gin-tonic  rusten. Wees echter voorzichtig, niet te lang, of de smaak zal de bovenhand gaan nemen. Wil je je gin-tonic nog een beetje tunen? Geef wat tegengewicht op basis van pompelmoes. Knijp even in een kwartje pompelmoes en geef wat extra kleur aan je glas.

Eindconclusie? Speciaal, dat mag gezegd worden. Een tikje extravagant. Net geen herhaalaankoop – maar je kan je gasten er wel mee verrassen.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties