Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 79

Damrak Gin zet zich in de markt als “the best Dam(n) gin”. Tijd om deze Amsterdamse gin aan een smaaktest te onderwerpen. Een spraakwater van de hand van Lucas Bols doet ons een evenwichtig product vermoeden, met een dominante jeneversmaak. Bols is immers de oudste stokerij ter wereld, geroemd om z’n jenevers. Met 20 merken in de portefeuille is Bols aanwezig in meer dan 110 landen.

Lucas Bols

Wanneer we Damrak Gin tegen het licht houden, is het een misdrijf om niet te spreken over de geschiedenis van de destillateur. Lucas Bols is de oudste stokerij van de wereld, opgericht in 1575. Binnen een decennium worden dus 450 kaarsjes uitgeblazen in de gebouwen schuin tegenover het Van Gogh museum.

Naast Damrak Gin heeft Lucas Bols ondermeer de volgende merken en producten in eigendom: Bols Genevers, Bols Likeuren, Bols Vodka, jenevers van Hartevelt, Coebergh en Bokma maar ook een nineties-mixer die luistert naar de naam Pisang Ambon. Ook geroemd is de Gold Strike likeur met 24 karaat eetbaar bladgoud. Kortom: voor elk wat wils.

Damrak Gin

Damrak Gin

Damrak was oorspronkelijk de route waarlangs exotische producten vervoerd werden naar hartje Amsterdam. Vandaag hebben de transportschepen plaatsgemaakt voor rondvaartboten. Sinds kort kan je zelfs met de Damrak Gin HAL Holland America Line boot rondvaren. Geen kisten met appelsienen en citroenen meer, maar globetrotters die de wereld verkennen!

Intussen bestaat Damrak Gin reeds 16 jaar, met een smaak die afwijkt van de “klassieke” gins uit het begin van de 21ste eeuw. In de smaakmix vinden we naast jeneverbessen ondermeer de volgende botanicals terug: gedroogde sinaasappelschil (Valencia en Curaçao), citroenschil, lavendel, gember, engelwortel, steranijs, korianderzaad, kaneel, kamperfoelie. Het volledige recept bevat 17 botanicals, waarvan er slechts een elftal vrijgegeven zijn. De andere 6 botanicals zijn een goed bewaard geheim van meester-destillateur Piet van Leijenhorst. Damrak Gin heeft een alcoholpercentage van 41,8%, bekomen na vijfvoudige destillatie.

Dat jenevers het kloppend hart zijn van Lucas Bols blijkt duidelijk wanneer we de fles openen. Een pittige jeneverbesgeur overmant het reukorgaan. Wanneer puur gedronken, is het ook overduidelijk jeneverbes wat de klok slaat, waarna toetsen van floraal en citrus overnemen voor een middellange afdronk. De combinatie geeft me niet meteen een wauw-gevoel, maar het is een aangename gin om puur te drinken, zowel on the rocks als op kamertemperatuur.

Damrak Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Damrak Gin brengt een giftpack op de markt met de klassieke Thomas Henry tonic water. Ik verkies echter een andere mixer voor deze gin-tonic. Een Thomas Henry Elderflower tonic water, met z’n zachte vlierbloesem smaak, is een aangename aanvulling op de citrus- en lavendeltinten van de Damrak Gin.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl Damrak Gin in het glas en laat vervolgens 12,5 cl. Thomas Henry Elderflower tonic water langs de barlepel in het glas stromen. Om het geheel verder aan te kleden: voeg wat zeste van sinaasappel toe, alsook enkele gekneusde jeneverbesjes. Wil je the extra mile gaan? Een takje lavendel en je bereikt de perfect serve. Een evenwichtige gin & tonic, een aangename zomerse cocktail.

Eindconclusie? Moet je hem geprobeerd hebben? Moeilijke vraag. Damrak Gin zal zich in de Belgische middens niet meteen kunnen onderscheiden van de hevige concurrentie die de laatste jaren is opgestaan. Desalniettemin blijft het een eerlijke gin, aan een correcte prijs. Een fles Damrak Gin kost ongeveer de helft van een small batch premium: je krijgt dus zonder twijfel waar voor je geld. Toegankelijker dan VLN92 – een kruidige Nederlandse gin.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties