Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 87

Crazy Monday Gin brengt ons naar het West-Vlaamse Pittem. Ondernemer Yuri Demeyer, vandaag gekend als Crazy Executive Officer, droomt al een tijdje van zijn eigen gin. Pas in 2015 maakt de jonge ondernemer zijn move. Een verhaal van toeval brengt ons naar een pittige en kruidige gin, die letterlijk bijt op de tong. Een leuke mix van botanicals waarbij zwarte peper zorgt voor de pikante toets. Crazy Monday Gin, een lokale klassieker waar authenticiteit en ambacht centraal staat!

Yuri Demeyer

Op 28-jarige leeftijd heeft Yuri Demeyer een droom: zijn eigen gin creëren. Hoe in godsnaam daaraan beginnen? Het toeval brengt hem in contact met Spirits by Design (denk aan bv. Meyers Gin en Dunes Gin): “Bij een passage aan een tankstation zie ik een wagen stilstaan met reclame voor het merk Meyers Gin”, glimlacht Demeyer. Beide heren wisselen visitekaartjes uit… en niet veel later wordt gewerkt aan het spraakwater.

Crazy Monday Gin

’t Pittems Zotteke en Zotte Maandag

Crazy Monday Gin positioneert zich als een premiumproduct aan een premium prijs. Het begint reeds met de verpakking. De hagelwitte fles is van uitzonderlijke pracht. De flessen worden volledig ambachtelijk gespoten in Duitsland. De zwarte en gouden bedrukking worden in twee fases aangebracht. Crazy Monday Gin wordt in het zwart aangebracht. Een hofnar wordt in het goud afgebeeld.

“Ik wilde een originele naam voor mijn gin. Zotte Maandag is de afsluiter van een tradionele feesttiendaagse in ons dorp. Een hoogdag in Pittem, waar het hele dorp samenkomt”, aldus Demeyer. Zotte Maandag wordt vertaalt naar Crazy Monday… en het verhaal is rond. Voor het logo haalt Demeyer zijn inspiratie bij de dorpszot. ’t Pittems Zotteke, die zich steevast als hofnar verkleedt, figureert nu op elke fles Crazy Monday Gin.

Crazy Monday Gin

In totaal worden zes batches gebrouwen alvorens de smaakmix definitief is. Samen met Spirits by Design wordt de juiste smaakmix gevonden. Een 15-tal botanicals vormen de smaak, met hierbij enkele uitschieters. Naast typische botanicals als jeneverbessen, iriswortel, koriander, kardemom, zeste van limoen, lavendel en zwarte peper, staan ons nog enkele verrassingen te wachten.

Nog in de smaakmix: zeste van de laharavrucht. Lahara is een citrusvrucht die zijn oorsprong vindt in Curaçao. Lahara is gekenmerkt door zijn bittere smaak en zijn vezelrijke vruchtvlees. Lahara wordt doorgaans niet opgegeten, gezien de bittere smaak. Bonenkruid, een eenjarige plant, is een andere bijzondere botanical. In onze contreien wordt bonenkruid weinig tot niet gebruikt. In Duitsland komt het voor als smaakmaker in de keuken. De smaak valt te vergelijken met die van thijm.

14 botanicals macereren in de basisalcohol alvorens de gin gestookt wordt. De laatste, blauwe bessen, worden pas helemaal op het einde toegevoegd. De hoge temperatuur van het stoken zou de smaak van de blauwe bessen breken. Het geheel wordt vervolgens opnieuw aangelengd met water, tot het alcoholpercentage van 48% bekomen wordt. Het hoge alcoholpercentage, in combinatie met een stevige portie zwarte peper… zorgt voor een gigantische verrassing.

Bij het openen van de fles tref je meteen een kruidig aroma aan. De typische geuren van de aardse botanicals prikkelen de neus. Pas wanneer je hem puur drinkt, word je helemaal van je sokken geblazen. De zwarte peper BIJT. Letterlijk. Pittig, zonder een te warme afdronk in de mond. De florale botanical, lavendel, zorgt voor een zacht einde. Een bijzondere smaaksensatie, die internationaal gewaardeerd wordt. De eerste stappen naar export richting Azië zijn reeds ingezet.

Crazy Monday Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Crazy Monday Gin stelt zelf voor om Schweppes Premium Pink Pepper ofwel Schweppes Premium Hibiscus tonic te gebruiken. Mijn keuze valt op Pink Pepper. Hibiscus is naar mijn smaak te dominant. De reeds aanwezige smaken in Crazy Monday Gin liggen mooi in het verlengde van de zachte Schweppes Premium Pink Pepper tonic. Het zorgt voor een aangenaam aroma, met een pittige toets. Leuk om te zien: de etherische olieën van de gin blenden niet helemaal met de tonic. Zodoende bekom je een melkwitte gin-tonic, een leuk effect dat we ondermeer ook terugzien bij Forest Dry Gin Winter. Als je goed kijkt, zie je dit ook op bovenstaande foto.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbol toe. Giet 4,5 cl. Crazy Monday Gin in het glas. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic langs de barlepel naar beneden glijden. Gebruik steeds de barlepel en vermijd contact met het ijs. Zodoende blijft je gin & tonic lekker bruisend. Werk het geheel af met een schijfje limoen of citroen. Indien je een verse thijm in de tuin hebt staan, aarzel niet om nog een takje toe te voegen.

Moet je hem proberen? Géén twijfel mogelijk! Zowel puur (lekker pittig) als in een cocktail kan je hiermee uitpakken. De smaakmix is complex, maar met een zachtere tonic kan hij ook een niet-kenner verleiden.

 

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties