Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Cockney’s Gin is een verhaal van traditie en vriendschap. De baseline luidt bottled in friendship. Naar verluidt is de Oost-Vlaamse gin de oudste van het land. De geschiedenis van Cockney’s Gin gaat terug tot het jaar 1838. Het bijna 200 jaar oude recept is vandaag in handen van vier entrepreneurs: Luc Waterschoot, Jan Maarten Willems, Tom Heeremans en Roel Corthals. Een gin met delicate citrustoetsen en een licht-kruidige afdronk. Een streling voor de smaakpapillen.

Are you a true Cockney? Wanneer je de klokken hoort luiden…

De naam Cockney verwijst naar het oude Londen. Een Cockney is iemand die geboren is in de nabijheid van de Saint Mary-le-Bow kerk. Meer bepaald: wanneer je geboren wordt in de straal waarin je de klokken van de Saint Mary-le-Bow kerk kunt horen luiden. De stempel Cockney bepaalt dat je onderdeel bent van de working class. De noeste, hardwerkende arbeidersgemeenschap.

De bow-bell figureert prominent op het design van de fles. Een typische fles voor een geestesdrank – in tradionele groene kleur. Zowel het gekende coppa-glas als het nieuwe cocktail glas zetten de kerkklok op de voorgrond.

Cockney's Gin

De queeste naar het originele recept

Het verhaal van Cockney’s Gin brengt ons naar het jaar 1838. Een Britse avonturier, woonachtig in het Gentse, start een stokerij op. Jules de Brabandere neemt het bedrijf over… maar ook zijn interesse in het stoken ebt weg. De destilleerderij komt daarna in handen van de Hoste-familie, die drie generaties lang spraakwaters stookt.

In 2001 komt Luc Waterschoot aan het roer te staan van de likeurstokerij VdS.  Waterschoot verwerft hierbij ook het originele recept van Cockney’s Gin, alsook de bijhorende beschermde merknaam. Pas in 2013 komt het verhaal van Cockney’s Gin in een stroomversnelling. Willems, Heeremans, Corthals en Waterschoot brengen Cockney’s Gin terug op de markt, op basis van het oorspronkelijke recept.

Het duurt een volledig jaar alvorens de gin op punt staat. Naast de oorspronkelijke drie botanicals worden namelijk enkele andere smaakmakers toegevoegd. Een leuke anekdote? De laatste blinde test… wordt gehouden bij de lokale hockey-vereniging. De hockeyvaders en -moeders zijn gin-taster-voor-één-dag. Uit twee stalen wordt de uiteindelijke Cockney’s Gin gekozen. Met succes overigens! In 2015 behaalt Cockney’s Gin de zilveren medaille op de San Francisco International World Spirits Competition. In Tequily City (Mexico) behaalt Cockney’s de Grand Gold Medal in de Spirits Selection 2016.

Cockney's Gin

Cockney’s Gin

De oorspronkelijke Cockney’s Gin bestond uit drie klassieke botanicals: jeneverbes, koriander en gentiaan. Voor de doorstart worden een vijftiental botanicals aan de line-up toegevoegd. De exotische mengeling van botanicals zorgt voor een citrusgin met kruidige afdronk. Macedonische jeneverbessen vormen de basis van het smaakpalet. Koriander wordt aangevoerd uit Thailand en Indonesië. Engelwortel wordt ingevlogen uit China, de komijn uit India. Vanuit Marokko wordt paradijszaad gewonnen, het zoethout is afkomstig uit Irak.

De citrussmaak ontspringt uit een mengeling van drie citrusvruchten. Zowel de pompelmoes als bittere sinaasappel komen uit zuid-Italië. Als bijzondere aanvulling, gebruikt Cockney’s het Zuid-Koreaanse yuzu. Yuzu is een gele, Aziatische, citrusvrucht; een kruising, die de vorm heeft van een mandarijn. Qua smaakpalet is yuzu zachter dan de traditionele Europese citroenen.

Cockney’s Gin wordt driemaal gedestilleerd bij Likeurstokerij VdS. De drievoudige destillatie zorgt ervoor dat de gin bij een alcoholpercentage van 44,2% relatief zacht blijft smaken. De gin brandt niet in de mond, noch overmant hij je tong met een warme gloed. Toetsen van citrus prikkelen de smaakpapillen, waarna de koriander in de afdronk gaat doorsmaken. Puur gedronken een streling voor de smaakpapillen.

Deze (h)eerlijke smaak zorgt ervoor dat Cockney’s Gin toegankelijk is voor een breed publiek; niet alleen voor de pur-sang ginliefhebber. In tegenstelling tot de meeste small batch premium gins is Cockney’s ook verkrijgbaar in de grote retail. Zo heeft bijvoorbeeld de Colruyt-groep Cockney’s steeds in de rekken staan.

Cockney's Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Ik heb Cockney’s Gin met diverse tonics geserveerd, maar in de meest traditionele vorm blijft hij het lekkerste. De combinatie met Fever-Tree Premium Indian Tonic Water is aangeraden. 1724 is net té zoet. Kruidige tonics breken de smaak van de gin. Zoete tonics zijn eveneens niet aangewezen. Een Cockney’s & tonic zal met Premium Indian Tonic Water zacht afdrinken, zonder daarbij aan karakter in te boeten. De overwegend kruidige toetsen in de afdronk blijven aanwezig. En in de eerste smaak blijft citrus je verfrissen.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet vervolgens 4,5 cl. Cockney’s Gin in het glas. Laat daarna 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas glijden. Probeer contact tussen tonic en het ijs te vermijden. Hierdoor houd je je cocktail lekker bruisend. Werk het geheel vervolgens af met een lemon wheel en wat gekneusde jeneverbesjes.

Eindconclusie? De medailles zijn welverdiend. Cockney’s is een (h)eerlijke gin, met een lekkere licht-kruidige afdronk. Een klassieke gin, geen exemplaar van de “geparfumeerde stijl”. Zachte citrus, kruidig, zonder de jeneverbessen teveel naar de achtergrond te verwijzen. Meteen ook de reden waarom je hem aan je collectie moet toevoegen. Een schitterend basisproduct voor klassieke cocktails.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties