Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 84

Clover Gin heeft zijn bestaansrecht in de haast eindeloze reeks van small batch premium gins verworven. Clover Gin is het project van drie Antwerpse zussen; Nanouck, Charlotte en Ann-Sophie Ickroth. Het Kalmthoutse trio verovert de ginwereld met een delicate en florale gin. Toetsen van peer en lavendel maken van deze ambachtelijke gin een bijzonder product.

Familieband

Drie zussen, als blaadjes van een klavertje, gelijkaardig doch niet gelijk, creëren een unieke gin; voortreffelijk, fijn als de ochtenddauw, delicaat als de klaverbloem.

De familieband staat centraal in het verhaal van Clover Gin. Het klaverblad (drie blaadjes) symboliseert de eigenheid van de drie personen en persoonlijkheden. Gelijkaardig, doch niet gelijk. Het duurt namelijk een tijdje alvorens de drie zussen hun smaakzinnen aligneren. Pas wanneer alle neuzen in dezelfde richting wijzen, laten de Ickroths een nieuwe gin op de wereld los.

Een ambachtelijk product wordt gelanceerd, waarbij de zusjes Ikroth énkel het destillatieproces uitbesteden aan een externe partij. Het eigenhandig geschreven recept van Clover Gin wordt toevertrouwd aan de Belgian Spirits Company van Pieter-Jan Frooninckx – bekend van PJ Gin.

Ambitie hebben de zusjes zeker en vast. Intussen is Charlotte gestart met een opleiding stoken. Dat Clover Gin gekomen is om te blijven, staat dus buiten kijf. Goed nieuws voor ons gin liefhebbers. Misschien mogen we ons binnenkort mogen verwachten aan een Clover II :-)?

Clover Gin

Clover Gin

Clover Gin is een ambachtelijke gin, wat wilt zeggen dat een maximum aan handelingen tijdens productie- en bottlingsprocédé manueel uitgevoerd wordt. Hiermee onderscheidt de Clover zich van menig concurrent in een tijdperk van industrialisatie en automatisatie. Clover Gin wordt geproduceerd in batches van 400 exemplaren, waarbij elke fles handgebottled wordt. Elke fles krijgt ook zijn eigen serienummer en batchnummer mee – opnieuw handmatig. Gedurende het productieproces worden geen kleur- of smaakstoffen aan Clover Gin toegevoegd.

Naast klaver bevat Clover Gin de volgende botanicals: jeneverbessen, lavendel, kardemom, korianderzaad, zwarte peper en peer. Die laatste is trouwens een opvallende botanical. Meestal wordt gekozen voor rood fruit om een zoete toets te geven. Clover slaat met Belgische peren zijn eigen weg in. Alle botanicals, op lavendel na, komen overigens uit ons eigen land.

Het openen van de fles is een pracht van een verrassing. Wat een schitterende combinatie van aroma’s. Eerst prikkelen fruitige tonen je neus, waarna je pas enkele momenten later beseft dat je je overgeeft aan een geestesdrank. De aanwezigheid van peer en lavendel is echt allesoverheersend – in de goede zin. Puur gedronken geeft Clover Gin een leuke sensatie: vooral de peer smaakt door en geeft een zacht-zoete toets. De aards-kruidige tonen van kardemom en korianderzaad blijven in de achtergrond. Een milde gin, met een mooie balans, die overtilt in de richting van het zoete. Clover Gin heeft een alcoholpercentage van 40%.

Clover Gin

Garnituren & The Perfect Serve

“Zolang je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder”, is een bekende marketingkreet in Nederland. Als tonic is een neutrale Fever-Tree Premium Indian Tonic water bijzonder genoeg om te vermengen met de verfijnde smaak van Clover Gin.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Giet 4,5 cl. gin in het glas en laat 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Het gebruik van de barlepel zorgt ervoor dat de bubbels van de tonic niet verloren gaan. Werk het geheel af met enkele jeneverbesjes. Om niet steeds zeste van citroen te serveren: deze gin verleent zich uitstekend om een schijfje citroen toe te voegen. Finishing touch? Een schijfje gember, om toch het zoete wat te counteren met een pittige toon. In sommige serves zie je ook wat blaadjes koriander opduiken, maar deze zijn mijns inziens niet nodig om deze prachtige gin-tonic te serveren.

Hoe smaakt deze cocktail? De balans tussen zachte gin en neutrale tonic is perfect. Deze gin-tonic is echt een aanrader, zéker bij zomerse temperaturen. De frisse florale toetsen maken het een bijzonder geheel. Een smaak die differentiërend is, zonder saai te zijn. Deze Clover Gin is een geslaagde nieuwkomer in de Belgische ginwereld.

Eindconclusie? Moet je hem proberen? Houd je van zacht en floraal: dan is het antwoord zonder twijfel “ja”!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties