Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

Cape Town Gin – Rooibos Red bereikt ons vanuit het verre Zuid-Afrika. Een vakantie van mijn schoonouders brengt de schoonheid van Afrika naar ons ballonglas. Heeft Kaap Goede Hoop een verfijnde gin in huis? Weet Zuid-Afrika ook mooie gins te stoken? Ontdek het in onze review van Cape Town Gin – Rooibos Red. De kleur doet eventjes denken dat het om een zoete pink gin gaat. Het tegendeel is echter waar: (h)eerlijk neutraal. Pas helemaal op het einde komt de rooibos even door. Bijzonder is hij niet, maar wel gewoon goéd.

Cape Town Gin - Rooibos Red

Kaapstad

Kaapstad, bijgenaamd de Moederstad, is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap. Tevens is Kaapstad het wetgevend centrum van het land. Goed 13.000 kilometer scheiden België met het meest zuid-westelijke punt van Zuid-Afrika. Kaapstad blijft een populaire vakantiebestemming onder de Europeanen, met de Tafelberg als belangrijkste toeristische attractie. Helaas zijn er ook een aantal gitzwarte pagina’s in de geschiedenis van deze prachtige streek. Zo blijft de apartheid aan de ribben kleven van de oorspronkelijke bewonders. Ondanks haar pracht en praal, is Zuid-Afrika vandaag de dag nog steeds ondergedompeld in criminaliteit.

Rooibos

Rooibos is een plant uit de vlinderbloemenfailie. Meestal wordt rooibos gebruikt voor de vervaardeging van thee. Het zijn de bladeren van rooibos die geplukt worden, vervolgens verwerkt – en te rusten gelegd. Tijdens het uitdrogen in de zon, verkrijgt rooibos zijn typische bruine kleur – de kleur die we allen kennen van onze rooibosthee. Naar verluidt heeft rooibos ook een helende werking. Zo wordt in Zuid-Afrika rooibos voor behandeling tegen huidirritaties.

Cape Town Gin – Rooibos Red

Cape Town Gin – Rooibos Red is een destillaat van de Cape Town Gin Co. Cape Town Gins zijn een artisanaal product met botanicals geschonken door de rijke grond van Moederstad. Het bedrijf is relatief jong en is mee gaan surfen op de gin hype. Cape Town Gins Co. zag in 2015 het daglicht en heeft intussen een drietal gins in zijn portfolio. Elke gin begint van hetzelfde basisproduct, een London Dry Gin, alvorens het toevoegen van extra botanicals een eigen identiteit toekennen aan de spirit.

Je raadt het al. Voor Cape Town Gin – Rooibos Red wordt dus rooibos toegevoegd aan de basis-spirit. De rooibos wordt handgeplukt om een maximum aan smaak te bewaren. Bij het openen van de fles is het meteen duidelijk dat Cape Town Gin – Rooibos Red een typische dry gin is. Naast jeneverbessen zijn er geen andere botanicals die de bovenhand nemen. Puur en eerlijk. Dezelfde ervaring op de tong. Puur gedronken, zacht, geen harde prikkel. Hij mist stiekem een beetje body, zeker gezien de prachtige rood-bruine kleur.

Cape Town Gin – Rooibos Red wordt gebotteld in flessen van 70 cl. met een ABV van 43%.

Cape Town Gin - Rooibos Red

Garnituren & The Perfect Serve

De perfect serve is een eenvoudige keuze. Een neutrale tonic is het enige antwoord op de infusie van rooibos. Onze keuze gaat naar Fever-Tree Indian Tonic Water, om de smaak van de rooibos niet te gaan overheersen. De rooibos is echt latent aanwezig en een “smaakjes-tonic” zal al gauw het geheel verpesten.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas stromen. Door gebruik te maken van de barlepel houd je je gin-tonic lekker bruisend. Afwerken is beduidend simpel: enkele jeneverbesjes en een stukje gember.

Eindconclusie? Ben je in Zuid-Afrika? Probeer zeker deze fijne gin. Woon je in ons Belgenlandje… dan heb je voldoende alternatieven…

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties