Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

Caorunn Gin spreek je uit als ka-roon. Een Britse gin met een persoonlijkheid. Het geheel is gebaseerd op prachtige lokale botanicals. Zes tradionele ginbotanicals en vijf lokale smaakmakers worden zorgvuldig geselecteerd om het Schotse platteland te vertegenwoordigen. Caorunn Gin heeft een zachte afdronk, zonder de typische ginsmaak te verloochenen.

Caorunn Gin

Balmenach Distillery

Balmenach Distillery ligt op het uiterste van de Schotse Hooglanden. De Hielansbevinden zich in het noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk. Op vlak van geografie heeft iedereen wel eens van de Hooglanden gehoord. Door het schuiven van de tektonische platen hebben zich immers heuvelachtige gebieden en valleien ontwikkeld. Ook Loch Ness, het beroemde meer waarin Nessie zou vertoeven, bevindt zich in de Schotse Hooglanden.

Balmenach Distillery is opgericht in het jaar 1824 door James MacGregor. Balmenach mag zich dus tot de supereeuwelingen rekenen. De distilleerderij is vandaag eigendom van Inver House Distillers Limited – een private investeerder die diverse stokerijen in zijn portfolio houdt, waaronder Speyburn-Glenlivet Distillery, Knockdhu Distillery, Balblair Distillery en Old Pulteney Distillery. Naast Caorunn Gin stookt Balmenach Distillery overigens ook single malt whiskeys, zoals een Schotse stokerij betaamt.

Caorunn Gin

Caorunn Gin is een combinatie van elf botanicals. Zes typische ginbotanicals en vijf lokale handgeplukte kruiden zorgen voor een elegante balans. Rowan bessen, wilde gagel, struikhei, Coul Blush appel en paardenbloem zijn de wilde botanicals die Caorunn Gin een eigen karakter geven. Geen exotische infusies, wel typische streekproducten.

Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verwelkomd door een klassieke gingeur. Geen bijzondere of pittige infusie. Gewoon, neutraal. De pure smaaktest bevestigt: een neutrale gin, met zachte afdronk. Geen overheersende botanicals, geen warme smaak. Een opvallend droog en zacht gegeven. In de afdronk speur je noten van zoethout – maar nogmaals, het blijft het klassiek gegeven. Wie zich verwachtte aan een gin met speciale infusies komt teleurgesteld uit.

Caorunn Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. en 1 liter bij een alcoholpercentage van 41,8%. Recent heeft Caorunn Gin ook een Master’s Cut uitgebracht, met een alcoholpercentage van 48% – te koop in de meeste Britse luchthavens.

Caorunn Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Caorunn Gin is eenvoudig te koppelen met een neutrale mixer. Thomas Henry Indian Tonic Water heeft minder zoete toetsen dan de meeste premium tonics. De combinatie is klassiek te noemen. Een dry gin, zoals het hoort. Een schoolvoorbeeld voor de Britse gins. Niet meteen bijzonder, wel netjes en afgerond.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk 4,5 cl. gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. tonic via de barlepel in het glas glijden. Gebruik de barlepel om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Aangezien jeneverbessen, zeste van sinaasappel en korianderzaad een hoofdrol spelen in de smaakmix, opteren wij voor jeneverbessen en zeste van sinaas om onze cocktail kleur te geven.

Eindconclusie? Verwacht je je aan een bijzondere body, sla Caorunn Gin gerust over. Ben je tevreden met een correcte droge Britse gin, dan zal Caorunn Gin je niet teleurstellen. Wij zijn een beetje op onze honger blijven zitten. De vijf Keltische botanicals geven geen bijzondere smaakinfusie. De zachte afdronk met noten van zoethout is wel aangenaam te noemen.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties