Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 89

Bacûr Gin neemt ons mee naar het noord-oosten van Italië. In de provincie Veneto wordt deze ruwe diamant gedestilleerd door Bottega SpA. Het bedrijf mag zich intussen bijna tot de eeuwelingen rekenen. Bacûr Gin is een fluweelzachte citrusgin met infusie van salie. Een aantrekkelijke verpakking, de prachtige koperen fles, maakt het compleet. Elegance is when the inside is as beautiful as the outside.

Bottega SpA

Bottega SpA is een klassiek familiebedrijf. Domenico Bottega begint net na de Eerste Wereldoorlog met een wijn- en grappahandel. Domenico was eonoloog, een specialist in de wijnbouwtechnische wetenschap. Op de wijngaard weet hij de beste druiven te selecteren, de basis van zijn succes. Drie generaties later is Bottega SpA nog steeds in handen van de familie Bottega. Intussen bestaat het assortiment niet enkel uit wijnen en grappa’s. Ook limoncello, likeuren en gin maken deel uit van de portfolio.

Bottega Bacur Gin

Bacur als referentie naar koper

Koper is het chemisch element met atoomnummer 29 en afkorting Cu. In het periodiek systeem van de elementen, de tabel van Mendeljev, vinden we koper terug tussen nikkel en zink. Koper is een roodgeel transitiemetaal. Overgangs- of transitiemetalen zijn schaars. Enkel ijzer (Fe) is veelvoorkomend. Het gebruik van koper dateert vanaf 8.700 Voor Christus. De Pelasgi, voorouders van de Grieken, verwijzen naar koper als Pacur of Bacur. Het is echter de Latijnse benaming aes en de romaanse benaming cuprum die het meest bekend zijn. In de tijd van de Romeinen was koper uit Cyprus bijzonder populair. Vandaar wordt regelmatig verwezen naar aes Cyprium; “het brons uit Cyprus”. Koper heeft wegens zijn glans steeds een aantrekkingskracht uitgeoefend op de mensheid. In de mythologie en alchemie wordt koper in verband gebracht met de godheid Aphrodite vanwege zijn mooie glans.

Bottega Bacûr Gin

De botanicals die het hart van Bacûr Gin vormen zijn relatief eenvoudig. De jeneverbessen zijn duidelijk aanwezig en worden aangevuld door ondermeer zeste van citroen. Ook aanwezig in de smaakmix zijn mirte en salie. Salie is een plant die behoort tot de lipbloemfamilie en wordt in de mediterraanse keuken vaak als kruid gebruikt. De botanicals worden verzameld aan de voet van de Italiaanse Alpen, de thuishaven van de Bottega destilleerderij.

Bacûr Gin mag tevens de term “dry” voeren in zijn naamgeving. Wat betekent dry? “Dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter.

Bij het openen van de fles wordt je reukorgaan verwelkomd door een frisse jeneverbesgeur, aangevuld met de aanwezigheid van citrus. Geen geparfumeerde geur, wel een aangename en niet té dominante présence. Puur gedronken proef je een heerlijke balans tussen jeneverbes en infusie van kruiden en zeste van citrus. De salie is latent aanwezig en geeft het geheel een mooie afdronk. Een veelbelovende start!

Bacûr Gin wordt gebotteld in flessen van 50 cl. met een alcoholpercentage van 40%. De verpakking springt werkelijk in het oog. Net zoals het Belgische Copperhead maakt Bottega gebruik van een schitterende koperkleurige fles. Een ware ­eye-catcher! Je moet er wel snel bij zijn; Bottega SpA produceert slechts 5.000 flessen van dit juweeltje.

Bottega Bacur Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Bacûr Gin laat zich eenvoudig mixen. Fever-Tree Premium Indian Tonic Water is een goede neutrale tonic om te serveren bij deze Italiaanse schone. Het geheel is een zacht-afsmakende cocktail waarbij citrustonen zich afwisselen met licht kruidige toetsen. Het geheel is fris in de mond, een perfecte zomerse gin-tonic. De combinatie is een perfecte balans, waarmee zowel een leek als een kenner zeker verleid worden.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Giet vervolgens 4,5 cl. Bacûr Gin in het glas. Laat daarna 12,5 cl. tonic langs de barlepel in het glas stromen. Probeer contact tussen tonic en ijs te vermijden om je gin-tonic lekker bruisend te houden. Werk het geheel vervolgens af met enkele jeneverbesjes, een lemonwheel en een blaadje versie salie.

Eindconclusie? Een schitterende gin. Bacûr Gin schittert door zijn eenvoud. Voorlopig de hoogst genoteerde Italiaanse gin. De combinatie zacht-citrusy met een fluwelen afdronk maakt hem werkelijk bijzonder.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties