Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 80

Vanuit Spanje gaat onze reis verder naar Oostenrijk, waar we halt houden voor Blue Gin. Blue Gin is relatief onbekend op de Belgische markt. Blue Gin wordt geproduceerd door Hans Reisetbauer, een bekende Oostenrijkse stoker van schnaps (jenever) en whisky. Een destillaat op basis van 27 botanicals, uit het land van de Dirndl Damen…

Hans Reisetbauer

In het hart van Oostenrijk, waar de landbouw floreert en boomgaarden de horizon domineren, ligt het landgoed van de familie Reisetbauer. De grond waarop gestookt wordt, is eigendom van de familie Reisetbauer sinds 1956. De stokerij is klein en familiaal, met slechts elf werknemers op de werkvloer. Zaakvoerders Hans en Julie Reisetbauer leiden de firma al twee decennia. Naast Blue Gin wordt een uitgebreide selectie van schnaps en brandy gestookt.

Blue Gin

Blue Gin

Voor Blue Gin worden 27 botanicals gebruikt. Naast jeneverbes vinden we ondermeer zeste van citroen, engelwortel, korianderzaad, kurkuma (verwant aan gember), anijs, hop, kardemom, witte en zwarte peper, kaneel, kamille, zeste van sinaasappel en zoethout in de smaakmix. De botanicals worden geïmporteerd uit maar liefst 14 landen, waaronder China, Egypte, Indonesië, Macedonië, Roemenië, Spanje, Turkije, de Verenigde Staten en Vietnam. Helaas voor ons maakt Blue Gin slechts een beperkt aantal botanicals openbaar.

De destillatie gebeurt in een ketel met een capaciteit van 300 liter. Eerst wordt de graanalcohol zelf tweemaal gedestilleerd om een goede basisalcohol te vormen. Vervolgens laat Reisetbauer de botanicals macereren in de basisalcohol, om daarna een derde destillatie uit te voeren. Dit wordt aangelengd met water uit de noord-Oostenrijkse Mühlviertel Alm rivier, tot een alcoholpercentage van 43% bekomen wordt. Heads & tails worden niet herbruikt.

Bij het openen van de fles is de aanwezigheid van jeneverbessen overduidelijk, evenals een sterke alcoholgeur. In de mond proef je meteen de aanwezigheid van de Macedonische jeneverbessen. Licht pikant, licht kruidig, met enkele toetsen van citrus. Een droge finish, logisch, aangezien het een dry gin betreft: een eindproduct dat minder dan 0,1 gram suiker per liter bevat. Aangenaam, maar geen wauw-effect.

Blue Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Voor deze droge gin, verkies ik een neutrale tonic. Thomas Henry Tonic Water vormt een goede partij voor deze Oostenrijkse Blue Gin. Neem een gekoeld ballonglas en voeg een grote ijsbal toe. Schenk vervolgens 4,5 cl. Blue Gin in. Laat vervolgens 12,5 cl. Thomas Henry Tonic Water langs de barlepel in het glas stromen. Werk de cocktail vervolgens af met wat jeneverbesjes en een staafje kaneel. De tonic zal de scherpe randen wegpolijsten, wat van deze gin-tonic een aangename combinatie maakt.

Eindconclusie? Voor mij is Blue Gin niet onmiddellijk een must-have. Kortom: een aangename gin, zowel puur als in cocktail, maar beperkt qua onderscheidend vermogen.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties