Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 83

De reeks reviews van Belgische gins komt even tot z’n einde met het verhaal van Blind Tiger Gin Piper Cubeba en Deluxe Distillery. Het Kortrijksaanse duo Thomas Baert en Sophie Gheysens brengt via Deluxy Distillery enkele gerenommeerde gins op de markt. Naast de Blind Tiger Piper Cubeba is er namelijk ook diens opvolger, de Blind Tiger Imperial Secrets. Nog bekender is waarschijnlijk de limited edition Bonny & Clyde Gin.

Speakeasies, blind pig… en blind tiger

De merknaam Blind Tiger brengt ons terug naar de Verenigde Staten van de 19e eeuw. Tijdens de drooglegging bleef alcohol nog steeds geserveerd worden, ondermeer in zogenaamde “speakeasies”. Synoniemen voor dit deze etablissementen waren ondermeer blind pig en… blind tiger. Eigenaars van deze bars verkochten geen alcohol maar vroegen een entry fee. Een toegangsprijs om… een of andere rariteit, dier, spektakel… te bekijken. Dit alles onder het genot van een “gratis” aangeboden glas spraakwater.

Blind Tiger Gin Piper Cubeba

Blind Tiger Gin Piper Cubeba

Een uitgebreide lijst aan botanicals geeft smaak aan de Blind Tiger Gin Piper Cubeba. Naast jeneverbes zitten ook volgende smaakmakers in de mix: korianderzaad, gemoute gerst, zoethoutwortel, sinaasschil, citroenschil, oranjebloesem, kardemom, gember, mierikswortel, liswortel, engelwortel en cubeb peper (staartpeper). Puur smaak je een hint van citrus, maar overweegt vooral het kruidige. Bij de afdronk komt de cubeb pepper (staartpeper) even om de hoek kijken, maar niet dermate dat het verstorend werkt. De mix van smaken tijdens de beleving is legio… en dat maakt deze gin boeiend, maar ook tevens complex. Net daarom twijfel ik of ik hem zou aanbevelen aan een “niet geoefend drinker”. Het alcoholpercentage bedraagt trouwens een stevige 47%.

Garnituren & The Perfect Serve

Als tonic kies ik ditmaal voor de Syndrome RAW Indian tonic water. De citrusinfusie van Buddha’s Hand in de tonic gaat hand in hand met de toets van citrusvruchten van de Blind Tiger Gin Piper Cubeba. Dankzij deze zeer bruisende tonic krijg je een aangename cocktail, die fris smaakt. Let wel, mijn inziens valt hierdoor de scherpte van de staartpeper weg. De initiële “punch” zoals wanneer je hem puur drinkt, verdwijnt dus een beetje. Voeg wat zeste van sinaasappel toe, eventueel enkele zaadjes kardemom… en geniet ervan!

Eindoordeel? In de reeks van Belgische kruidige gins (Copperhead, Copperhead Black Batch, Spring Gin Gentleman’s Cut…) hoort hij bij de toppers – maar je moet de complexe smaak kunnen waarderen. Zeker het proberen waard, dus!

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties