Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 79

1836 Eighteen Thirty Six Gin kwam afgelopen week in mijn bezit tijdens een verplaatsing naar het Groothertogdom Luxemburg. Het bio-label fascineert me, de leuke blauwe toets aan de fles, en tevens een toegankelijke prijs voor een biologisch product. Stokerij Radermacher, een van de oudste stokerijen in België, brengt een tiental destillaten op de markt. Onder het label premium Belgian organic spirits vinden we tevens een 1836 vodka terug.

Stokerij Radermacher

Stokerij Radermacher bestaat reeds meer dan 175 jaar. Over leeftijd gesproken… wist je dat de gemiddelde leeftijd van een onderneming vandaag zweeft rond de 20 jaar? Wist je dat dit in de toekomst zal evolueren naar minder dan 10 jaar? Technologie verandert sneller dan organisaties. Technologie verandert exponentieel, bedrijven veranderen op een logaritmische schaal – ook wel de Wet van Martec genaamd. Wanneer technologie en organisatie te ver uit elkaar komen te liggen, duikt disruptie op. De link met de huidige personeelscrisis in de bankensector is daarmee snel gelegd.

Genoeg economie, terug naar wat ons verbindt: destillaten. Het credo van de Stokerij Radermacher is de focus op kwaliteit. Familietradies worden in stand gehouden, oude recepten blijven gehanteerd. Authenticiteit wordt ook in woelige dagen nog steeds gewaardeerd, mits het voldoende in de schijnwerpers wordt gezet.

1836 Gin

1836 Eighteen Thirty Six Gin

Door de natuur te ontzien, differentieert 1836 Eighteen Thirty Six Gin zich van zijn concurrenten. Geen gebruik van chemische meststoffen, pesticiden, genetisch gemanipuleerde granen… gewoon lokale biologisch geteelde botanicals. Als grondstof een biologische alcohol op basis van granen, aangevuld met 11 botanicals. Naast jeneverbessen vinden we in de smaakmix ondermeer koriander, zeste van citroen, kardemom, engelwortel, zeste van sinaasappel, lavendel, vlierbloesem, kaneel en bergamot (peervormige citrusvrucht).

De citrusinfusie maakt van 1836 Eighteen Thirty Six Gin een relatief eenvoudig en correct spraakwater. Bij puur drinken, smaak je meteen de zeste van citroen en het zure van de bergamot – meer dan de kruidige en aardse toetsen van engelwortel en koriander. De afdronk is fris, en het alcoholpercentage van 43% maakt hem niet te zwaar. Het fruitige en florale van lavendel is mijns inziens eerder afwezig. Het aroma is eerder klassiek te noemen.

1836 Gin

Garnituren & The Perfect Serve

Neem een gekoeld ballonglas, voeg een grote ijsbal toe. Volg het traditionele recept van 4,5cl. gin bij 12,5 cl. tonic. Om een frisse gin-tonic te bekomen, opteer ik voor de Fever-Tree Premium Indian Tonic water. Heb je liever een zuiderse toets, dan kan je de Fever-Tree Mediterranean overwegen… maar dit geniet niet mijn voorkeur. Voeg enkele jeneverbesjes toe en wat zeste van sinaasappel om je cocktail wat meer kleur te geven. Ik geef de voorkeur aan sinaasappel, aangezien de 1836 Eighteen Thirty Six Gin een stevige basissmaak van citroen heeft. Deze citroensmaak verder aanscherpen, is mijns inziens niet aan te raden.

Eindoordeel? Moet je hem geproefd hebben? Ik vind het een eerder klassieke citrus-infused gin. Het bio-label is diens grootste onderscheidend vermogen. Ik heb respect voor de manier van zaakvoeren en het geloof in een gezondere wereld. De CO2 footprint wordt bij het productieproces immers beperkt. Verandert je leven wanneer je hem niet geproefd hebt? Waarschijnlijk niet…

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties