Hoe wordt gin gemaakt?
We drinken het bijzonder graag, maar hoe wordt gin gemaakt? De drie meest voorkomende productiemethoden zijn: stoken in een koperen alambiek; kolomdestillatie; en vacuümdestillatie. Gedestilleerde gin wordt gearomatiseerd met kruiden, planten, bloemen, vruchten, zestes van citrusvruchten, enzovoort. Hoe komt de smaak van deze botanicals nu in de gin terecht?
De koperen alambiek
Gin die gestookt wordt in een koperen alambiek, maakt gebruik van de kracht van stoom. Door de ketel te verhitten, zal de alcohol uit de basisalcohol opstijgen. Ofwel macereren (rusten) de botanicals in de alcohol. Ofwel hangen ze op in een net in de ketel. Doordat de alcohol in stoom wordt omgevormd en opstijgt, zal het de smaken van de botanicals meenemen. Wanneer de hete stoom ontsnapt via een koele buis, wijzigt de aggregatietoestand opnieuw naar vloeibaar. Gin zal uit de buis stromen.
Bij enkele destillatie ligt het alcoholpercentage van het eindproduct rond de 68%. Bij een dubbele destillatie, waarbij het destillaat opnieuw gestookt wordt, kan men een alcoholpercentage van 76% bekomen.
De destillatiekolom
Het principe van de destillatiekolom is min of meer gelijkaardig als stoken in een koperen alambiek. De ketel wordt opnieuw verhit, waarbij stoom opstijgt, en zich door de kruiden baant richting de volgende kamer. Door meerdere kamers aan elkaar aan te sluiten, kan een volcontinu proces bekomen worden. Hoe meer kamers, hoe zuiverder de alcohol wordt.
In de eerste kamers wordt de alcohol gestookt tot een alcoholpercentage van om en bij de 96% bekomen wordt. Vervolgens worden jeneverbessen en andere botanicals toegevoegd, om in de volgende kamer(s) de gin zijn definitieve smaak te geven. Meestal wordt de destillatiekolom gebruikt om de basisalcohol te bekomen. De smaak wordt vervolgens verfijnd in een koperen alambiek.
Vacuümdestillatie
In het geval van vacuümdestillatie wordt de druk in de koperen ketel verlaagd, zodat men kan destilleren zonder de alcohol op te warmen. Naar verluidt zijn de smaken van de botanicals en basisalcohol zuiverder. Een van de weinige stokers die op dit moment gebruikt maakt van vacuümdestillatie is het Britse Sacred Gin. Sacred Gin stookt zijn gin een een woonhuis, waarbij de keuken omgetoverd is tot een chemielab.
“Heads”, “heart” en “tails”
Bij het destillatieproces worden drie producten bekomen, te weten “heads”, “heart” en “tails”. Heads, in het Nederlands voorloop of kop, is het eerste destillaat dat uit de koeler stroomt. De kop bevat acetaldehyde, methanol en azijnzuur, stoffen die het destillaat een onaangename geur en smaak geven. Het hart, ook wel gekend als middenloop, is wat we écht willen drinken. Tails, in het Nederlands naloop of staart, is het einde van het destillatieproces en heeft ook een onaangename geur en smaak. Sommige stokers hergebruiken kop en staart in een volgende destillatie.