De hamvraag is: is gin gezond? Steeds meer onderzoekers zijn bezig met de impactanalyse van alcohol op het menselijk lichaam. Natuurlijk heeft vrijwel alles wat het lichaam consumeert een destructief effect. Het lichaam is namelijk onderworpen aan entroptie. Entropie, volgens de tweede wet van thermodynamica, is een maat van wanorde, die de afname van bruikbare energie kwantificeert. Op lange termijn neemt entropie toe tot een maximum. Met het verloop van de tijd vallen alle fysische systemen uit elkaar. Een voorbeeld: kinetische energie wordt omgezet in thermische energie. In deze omzetting, zal altijd een stukje energie verloren gaan – die nooit meer te recupereren valt. Entropie binnen het menselijk lichaam is het afsterven van de cellen… tot de dood intreedt.

Cockney's Gin

Voedingswaarde van gin

Ook gin bevat energie, die door het lichaam wordt omgezet in andere vormen van energie. Volgens voedingstabel.nl bevat een gin met alcoholpercentage van 37% ongeveer 200 kcal per 100 gram. Uitgaande dat je ongeveer 50 gram gin toevoegt aan je cocktail, levert een shot gin je dus 100 kcal, oftewel 5% van de dagelijkse behoefte op vlak van calorie-inname. Tonic fluctueert tussen de 30 en 50 kcal per 100 gram. Een gin&tonic zal je dus 150 à 175 kcal opleveren, goed voor een kleine 10% van de dagelijkse behoefte. Relatief weinig, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld bier – in dit opzicht is gin gezond.

Jeneverbessen

Jeneverbessen bevatten antioxidanten, die een positief effect hebben op het menselijk lichaam. Antioxidanten zorgen ondermeer voor een mooie stralende huid. Die cocktail aan het strand zorgt dus niet enkel voor hydratatie, maar tevens voor een mooie huid :-).

Vochtafdrijvende werking

Gin heeft een vochtafdrijvende werking op het lichaam. Hierdoor zal je vaker naar het toilet moeten gaan. Concreet betekent dit dat de urine zich minder lang opstapelt in het lichaam – wat an sich gezonder is.

Kinine als geneesmiddel

In tonic vind je tradtioneel het bestanddeel kinine terug. Kinine wordt al eeuwenlang ingezet voor medicinaal gebruik. Kinine onderdrukt koorts en bevordert de spijsvertering. Ook bij hartproblemen worden medicijnen op basis van kinine ingezet.

Filliers Dry Gin 28 Tangerine

Opgelet met je botanicals

Let wel op met de consumptie van botanicals. Gebruik geen klassieke (behandelde) citrusvruchten. Ga eventjes langs de biowinkel en koop biogeteeld fruit. Reden? Wanneer je bijvoorbeeld zeste van citrus toevoegt, laat de schil stoffen los. Normalerwijze zorgen deze stoffen dus voor een extra citrusy-smaakje aan je gin-tonic. Echter wanneer je bespoten en behandelde vruchten gebruikt, zullen ook de pesticiden zich mengen met je favoriete cocktail.

Echter…

Gin-tonics drinken zonder te sporten en een gezonde levensstijl aan te houden is geen verstandig idee. Ik limiteer mijn inname van gin-tonic tot 2 glazen per week. Regelmatig een gezonde salade… en elke dag een half uurtje sporten. Een goed recept om lichaam en geest in balans te krijgen. Mijn trainingsprogramma kan je vinden in deze blogpost. Dankzij de fantastische mensen van Coolblue beschik ik nu ook over een hometrainer. Mijn knieblessure is na twee weken fietsen inmiddels van de baan. Gisteren heb ik opnieuw een uurtje kunnen lopen, zonder pijn voor, na of tijdens de work-out.

Conclusie: is gin gezond?

Voor mij geldt de regel: alles met mate. Ook mijn favoriete cocktail. Dit is geen doktersadvies, maar een blogpost!

Categories: About us, Gin-facts

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties