19 december 2016 zal (helaas) de geschiedenisboeken ingaan om diverse redenen. 19 december was ook het moment waarop enkele collega’s een afscheidsfeestje hebben georganiseerd. Een goed excuus om een gintasting onder collega’s te verzorgen. Vele mooie jaren, vele mooie momenten en herinneringen… afgesloten met enkele gin-tonics. Blije gezichten, daar doen we het voor. Top!
Gintasting
Ik merk nog steeds dat de meeste mensen gin-tonic associëren met een goedkope discotheekdrank. Mijn collega’s heb ik kunnen overtuigen dat gin kwaliteit biedt, mits je goed kiest. De line-up was gebalanceerd, met meerdere zachte gins. Mijn ervaring is dat niet-kenners een voorkeur hebben voor zachte cocktails.
Vergeet niet dat het nog steeds een smaakbeleving is. Een smaakbeleving is persoonlijk. Iemand die van zoet houdt, zal zelden een kruidige gin-tonic weten te waarderen. Dít is de sleutel voor een geslaagde avond.
Voorbereiding
Zorg altijd voor wat aankleding: verse rozemarijn voor de Gin Mare. Netjes verzorgde biologische citrusvruchten. Ik hoor je denken: waarom biologische citrusvruchten? Ze zijn niet bespoten met pesticiden. Je wilt je gasten immers niet vergiftigen. De pesticiden blijven zitten op de schil van de citrusvruchten en komen los in aanraking met alcohol.
Voor het gemak heb ik gins uitgekozen waarbij dezelfde botanicals gebruikt kunnen worden. Gezien de drukte (+50 mensen) was dit een verstandige keuze. Sinaasappel en citroen kan je met de meeste gin-tonics combineren. Let enkel op dat je niet overdrijft met het gebruik van botanicals. De smaak van de gin moet blijven domineren in het geheel.
Gintasting line-up
- Broken Heart Gin
- Gin Mare
- Gordon’s Gin (behoeft geen review 😉 )
- Martin Miller’s London Dry Gin
- Matterhorn Gin
- Nordes Gin
- Tanqueray N. 10 (review nog niet ingepland)
- The Herbalist
Tonic line-up
- AQ Aqua Monaco
- Fever-Tree Premium Indian Tonic Water
- Fever-Tree Mediterranean
- 1724
- Schweppes (voor de Gordon’s… 😉 )