Welke verhouding tussen gin en tonic?

Mixologen zijn eensgezind over een zogenaamde Perfect Serve. 4,5 cl gin, aangevuld met 12,5 cl tonic. Het geheel, gepresenteerd in een bolvormig gekoeld glas, afgewerkt met de nodige botanicals. Zo eenvoudig is het om een perfecte gin-tonic te serveren… of toch niet?

Enkele vuistregels om een perfecte gin-tonic te bekomen:

  • Indien mogelijk, koel je (proper!) glas op voorhand door het volledig met ijs te vullen
  • Giet het smeltwater weg en leg een grote ijsbal in je glas
  • Gebruik de maatbeker (jigger) om 4,5 cl gin af te meten – en voeg deze toe aan je glas
  • Voeg de botanicals toe. Gebruik verse producten, en snijd ze on the spot.
  • Kies de juiste tonic, en giet deze in het glas via de hals om de bubbels te bewaren. Als alternatief kan je ook via de barlepel inschenken, wanneer je reeds voldoende uitgerust bent ;-).
  • et voilà … je perfecte gin-tonic

Gillemore Gin

Hoe zit dat nu met die botanicals?

Kies altijd zorgvuldig uit welke botanicals je toevoegt aan je gin-tonic. Gebruik steeds garnituren die reeds in de gin verwerkt zitten. Je wilt immers bepaalde smaken gaan accentueren, ga niet op eigen houtje smaken toevoegen. “Foute” botanicals zullen de gin immers gaan veranderen van smaak… en dan drink je uiteindelijk niet de cocktail die je gekocht hebt.

De mythe van het ijs

Zoveel mogelijk ijs toevoegen, betekent dat je gin & tonic ijskoud blijft. Moet dat daarom een grote bol ijs zijn? Liefst wel en niet alleen omdat het cool is. Hoe kleiner het contactoppervlak, hoe sneller ijs smelt.

De bol heeft als eigenschap dat hij van alle mogelijke driedimensionale vormen met dezelfde inhoud een interessant voordeel beschikt: het kleinste ratio van inhoud ten opzichte van oppervlakte. Zodoende zal de grote ijsbol je gin-tonic goéd koelen, zonder te snel te smelten. Een grote ijsbol werkt dus sowieso beter dan een reeks kleine typische vierkante ijsblokjes. Let wel op: wanneer je glas niet vol genoeg is, heeft de grote ijsbol contact met de buitenlucht. De buitenlucht heeft een warmere temperatuur dan de cocktail in je glas. Hierdoor zal het ijs toch sneller gaan smelten. Houd de glazen dus steeds goed gevuld!

Botanic Pink Kiss Gin

Categories: Gin-facts

Leave a Reply