De International Wine & Spirit Competition 2017 is achter de rug, met een Aldi gin als winnaar. Een karrevracht aan medailles zijn uitgedeeld, zoveel dat je je vragen begint te stellen bij de kwaliteit van het geheel. Is het opvallend dat Aldi aan de haal gaat met een medaille voor beste gin? Eigenlijk niet. Er zijn zoveel verschillende categoriën dat iedereen een kans maakt. Uit de blinde testen is de Aldi gin, gekend onder de naam Oliver Cromwell London Dry Gin, naar voren gekomen als een van betere, tenminste: in zijn specifieke klasse!

In welke categorie maakte deze Aldi gin zijn opwachting? In de groep 37%-38% London dry gins. Een zeer select publiek. Waarom? Het destillatieproces en gebruikte botanicals bepaalt of je wel of niet onder de noemer London dry gin valt. De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter. Het proces van een London dry gin is zuiver, het eindproduct puur. Tot zover is het goed nieuws.

Botanic Pink Kiss Gin

Aldi gin, Oliver Cromwell London Dry Gin, heeft een alcoholpercentage van 37,5%. Het absolute minimum om door de Europese Unie erkend te worden als gin. Een gin hoort body en persoonlijkheid te hebben. De Aldi gin is in feite dus een relatief zwakke gin. Je kan het onmogelijk vergelijken met een London dry gin met échte body, goede botanicals en een hoger alcoholpercentage (ABV).

Rekening houdend met bovenstaande is het niet verwonderlijk dat een discounter aan de haal kan gaan met een medaille op een internationale competitie. De categorie waarin gewonnen wordt, staat immers op het lijf geschreven staat van de deelnemer…  Winnen in deze categorie maakt van Aldi Gin niet meteen de beste gin van de wereld. Ben je op zoek naar echt goede gins? Dan verwijs ik je graag door naar mijn lijst van 50 beste gins.

Wil je Oliver Cromwell London Dry Gin toch proberen? Boek alvast een ferry of een ticket voor de Eurotunnel. Behoudens vergissing van ons kan je hem enkel in het Verenigd Koninkrijk kopen.

Categories: Gin-facts

Leave a Reply