Geur

Eerste smaak

Afdronk

Algemene score 86

D-Day Gin is nog niet gecommercialiseerd, maar vandaag brengen wij u alvast een (bijna) volledige review. Afgelopen maandag hebben wij D-Day Gin aan een eerste smaaktest kunnen onderwerpen. Op uitnodiging van bezieler Kenneth Taylor zijn we afgezakt naar het zonnige zomerse Wichelen. Stokerij Rubbens is het décor van de persvoorstelling. Wederom een gin met een verhaal, ditmaal een hommage aan een oorlogsheld: Albert Taylor.

Kenneth Taylor, burgervader en ginliefhebber

Kenneth Taylor is in België gekend als de jongste burgervader van het land. Taylor, geboren in 1981, staat sinds 2010 aan het roer van de gemeente Wichelen. Naast zijn taken als burgemeester is Taylor tevens een begenadigd regisseur. Naast afleveringen van Man Bijt Hond en Neveneffecten regisseert hij in 2010 tevens de film Schellebelle 1919, over de geschiedenis van een aantal oorlogsweeskinderen tijdens het interbellum.

Kenneth Taylor speelt al enige tijd met het idee een eigen gin te lanceren. Hij zoekt enkel nog naar een goed excuus en een goede stoker. Het excuus vindt hij in de hommage aan zijn grootvader… de stokerij vindt hij in zijn achtertuin. Stokerij Rubbens uit Wichelen heeft de afgelopen jaren reeds een viertal gins uitgebracht en met D-Day Gin wordt echt gemikt op een succesverhaal.

“Mijn voorliefde voor gin kent een apart verloop”, opent Taylor. “Voor een reis naar Afrika diende ik malariatabletten te slikken. Een beperkte groep mensen reageert echter slecht op deze malariatabletten… en ik hoor daarbij. Op doktersadvies ben ik dus begonnen met het drinken van gin-tonic. Soldaten zijn deze traditie gestart: om de extreme bitterheid van tonic tegen te gaan, wordt een scheutje gin toegevoegd. Ik ben dus begonnen met drinken omdat het moést…”, waarop de zaal in lachen uitbarst.

D-Day Gin

Albert Taylor, een bron van inspiratie

Albert Taylor is een Britse soldaat die diende onder generaal Montgomery tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als eerbetoon aan zijn heldenmoed ontwikkelt kleinzoon Kenneth in samenwerking met Stokerij Rubbens D-Day Gin. De botanicals worden samengeraapt uit de landen waar Taylor senior voor vrijheid heeft gestreden. Uit diverse uithoeken van de wereld worden kruiden verzameld: Egypte (Slag om El Alamein), Italië (Slag om Monte Cassino), Duitsland (Rijnlandcampagne)…

“Ik bewonder mijn grootvader, omdat hij als twintigjarige de oversteek maakte naar het vasteland om zijn leven te wagen voor onze vrijheid”, aldus Taylor. Tijdens de bevrijving van Vlaanderen valt Albert Taylor voor de charmes van een Vlaamse… en zo begint het verhaal van de Taylors in België. Lang heeft Kenneth zijn grootvader helaas niet gekend, maar de verhalen hebben een diepe indruk op hem achtergelaten.

Stokerij Rubbens

De Jeneverstokerij Rubbens wordt in 1817 opgericht te Zele. Het landbouwbedrijf vormt snel om tot stokerij, waarbij jenevers gestookt worden op basis van graan en mout. De ketel waarmee D-Day Gin gestookt wordt, is overigens een koperen ketel uit het jaar 1930. De jonge master-distiller Michael Leventaci heeft reeds een viertal gins samengesteld, maar D-Day Gin is wel degelijk een belangrijke mijlpaal in zijn carrière. Vandaag bevinden de gebouwen van Stokerij Rubbens zich in het Oost-Vlaamse Wichelen.

D-Day Gin

D-Day Gin, handcrafted London Dry Gin

In totaal worden acht botanicals geblend om D-Day Gin te bekomen. De jeneverbes komt uit Duitsland, koriander uit Egypte, rozemarijn en citroen uit Italië, paradijszaad uit de westkust van Afrika. Ook in de smaakmix: gember, cassia bark (kaneel) en nootmuskaat.

D-Day Gin wordt gebotteld in flessen van 70 cl. bij een alcoholpercentage van 40,44% ABV. Het design van de fles komt van de hand van Valerie Taylor – vrouw van. Bij de afwerking van de fles is aan de details gedacht: de dogtag vermeldt “limited edition, 1944 bottles, handcrafted london dry”. De slogan van de fles is opnieuw een knipoog naar het oorlogsverleden: the taste of freedom. Het wapenschild van grootvader Taylor figureert ook op de fles, evenals een portret van de oorlogsheld. Ook ondersteunt D-Day Gin een goed doel: een deel van de omzet gaat naar VZW Kindsoldaten. Deze vereniging zonder winstoogmerk verzorgt een programma dat kindsoldaten in Oeganda en Congo opvangt en van onderwijs voorziet.

D-Day Gin is een London Dry Gin. De term “dry” mag toegevoegd worden aan “gin” of “London gin” wanneer de totale hoeveelheid suiker van het eindproduct niet meer bedraagt dan 0,1 gram per liter. Dry gin KAN dus gezoet zijn, maar het eindproduct mag niet meer suiker bevatten dan 0,1 gram/liter. London Dry Gin bestaat uit volledig natuurlijke ingrediënten. Het toevoegen van smaak- en/of kleurstoffen is dus uit den boze. Een London Dry Gin is dus echt een weerspiegeling van de kwaliteit van de botanicals.

Bij het openen van de fles krijg je een neutrale en licht kruidige geur voorgeschoteld. De klassieke botanicals maken hun opwachting. Puur gedronken smaak je onmiddellijk de rozemarijn in combinatie met citrus. De koriander smaakt pas op het einde door. Een duidelijke mediterraanse toets is aanwezig. Wie houdt van droog met een kruidige toets vindt in D-Day Gin helemaal zijn gading.

D-Day Gin

Garnituren & The Perfect Serve

D-Day Gin wordt ons geserveerd met Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. De combinatie met zeste van citroen en rozemarijn doet ons terugdenken aan Gin Mare, maar met een minder uitgesproken Mediterraanse smaak.

Neem een gekoeld ballonglas en voeg een ijsbal toe. Laat 4,5 cl. gin over het ijs stromen. Voeg vervolgens 12,5 cl. tonic toe via de barlepel. Probeer contact tussen ijs en tonic te vermijden om je cocktail lekker bruisend te houden. Werk het geheel af met zeste van citroen, enkele jeneverbesjes en een takje rozemarijn.

Eindoordeel? In een gin&tonic smaakt D-Day Gin lekker en verfrissend. De combinatie van botanicals brengt de Mediterraanse kust naar je terras aan de Noordzee. Wie houdt van een kruidige London dry gin heeft met D-Day Gin een goede fles in huis gehaald. Het geheel zit goed in balans, de kwalititeit van het destillaat is hoog.

Leave a Reply


Meest gelezen

Seven Stone Gin –...

Posted on mrt - 20 - 2017

4 reacties

Een nieuwe stap, achieving...

Posted on aug - 12 - 2016

2 reacties

Genuine Passion: een F4...

Posted on mei - 9 - 2017

1 reactie

Het verhaal achter deze...

Posted on aug - 3 - 2016

1 reactie

Garnituur: kaneel

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties

Limburgse gin in de...

Posted on nov - 5 - 2022

Geen reacties

1724 tonic water

Posted on aug - 3 - 2016

Geen reacties